Home Inloggen De coach-opleiding 2025 komt eraan! Meedoen? Uit Je Hoofd, In Je Lijf Hervind evenwicht tussen hoofd, lichaam en emoties

Artikelen over Geluk

The serious business of happinessGeplaatst door Frances van Dinther op 31 december 2015.

  

Enkele jaren geleden kreeg ik een dvd in handen, met de titel: ‘The serious business of happiness’. De titel leek mij in eerste instantie een vreemde woordkeus: is geluk een serieuze zaak dan?

 

Deze combinatie van woorden krijgt in het ons huidige tijdperk weer een andere lading. We hebben mondiaal en lokaal steeds vaker te maken te maken met geweldsuitbarstingen als gevolg van verschillen tussen arm en rijk, verschillen in opvattingen en verschillen in geloofsovertuigingen.

Terwijl door voortdurende immigratie de samenstelling van ons land en de landen om ons heen, steeds weer verandert en zal blijven veranderen. We ervaren stress door alles wat er van buiten op ons af komt en velen kiezen voor geweld als uiting van stress.

 

Soms besef ik mezelf onvoldoende dat ik als individu ook een stukje vrede aan de wereld kan geven. De wereld zoals hij nu is, is immers niet meer dan een optelsom van wie wij allemaal met elkaar zijn. Wij máken de wereld, wij dragen ieder voor zich bij aan vrede en aan conflict.

 

Ik kan echter alleen iets beteken voor de wereld om mij heen als ik vrede in mezelf ervaar. Dus als ik mijn eigen vrede weet te ontwikkelen, dan kan ik dit doorgeven aan jou en jij geeft het op jouw beurt weer door aan een ander.

 

Maar is het echt mogelijk om vrede en geluk in mijzelf ontwikkelen, kan ik werkelijk een zaadje van vrede planten en dit laten groeien?

 

Vele wijze mensen hebben zich hier de afgelopen eeuw over uitgelaten. Zo ook in de dvd “The serious business of happiness”. Waar het in grote lijnen om gaat is dat we onze focus moeten veranderen om geluk in onszelf te vinden. Kijk niet naar buiten, kijk niet naar materie, status, geld en doelen die je wilt bereiken of wat juist niet lukt om te bereiken, maar kijk naar binnen. Wat gaat er om in jou? Praat met jezelf, zorg voor een regelmatige interactie met jezelf.

 

Kijk dus niet waar je moet komen, maar kijk naar waar je staat, wat je aan het doen bent en doe dit met 100 procent aandacht. Dat levert steeds een stukje vrede op, niet alleen voor jezelf maar ook voor de ander. Het mooiste cadeau wat je jezelf en een ander immers kunt geven, is oprechte AANDACHT.

De route naar geluk: bestaan er tips en trucs?Geplaatst door Frances van Dinther op 23 juni 2015.

Laat ik maar met de deur in huis vallen: simpele tips en trucs bestaan helaas niet!

Natuurlijk zijn er rijtjes, regels, adviezen die je kunnen helpen op je pad naar meer beleving, bezieling en geluk, maar de route naar geluk zul je zélf moeten afleggen en deze route is lang, vraagt moed en soms uitermate vervelend. Het even skippen van lastige emoties lukt daarbij helaas niet. Net zoals ik in mijn vorige artikel benoemde, zijn jouw negatieve emoties erg zinvol, ze vertellen je namelijk iets over jouzelf. Maar je zult eerst goed moeten luisteren om de waarde ervan te onderkennen.

 

En wil je dus echt een zinvol en bevredigend leven vol geluk en verbondenheid opbouwen, dan zul je moeten kijken naar datgene wat je in de weg staat. Daarmee bedoel ik: kijken naar datgene wat er achter jouw negatieve emoties zit. Als je je eigen angsten, gevoelens van schaamte en kwetsbaarheid onder ogen ziet, wat hebben zij jou dan te vertellen? Wat maakt je zo beschaamd? Welke gedachten liggen daaraan ten grondslag?

Uit deze redenering blijkt al dat de route naar geluk er eentje is waarbij je éérst met een lampje gaat kijken naar wat jou dwars zit, wat je tegenhoudt in dit leven. Als je daar je antwoorden op kunt vinden, dan pas kun je verder lopen en een nieuwe richting uitproberen.

 

Met behulp van onze training helpen we mensen dit pad te verkennen. Het gaat erom dat je jezelf echt leert kennen: met alle ‘verboden’ emoties die je bij je draagt: schaamte, jaloezie, schuld, boosheid. Geen emoties waar we vaak of graag over praten, maar wél emoties die we allemaal kennen en die jou kunnen helpen om jezelf te leren kennen, als je ze tenminste wilt bekijken. Ook in de training ‘Uit je hoofd’, ligt de focus op ‘zelf-ontdekking’ en leg je een pad af dat diverse hobbels en hindernissen kent. Je kunt echter altijd een beroep doen op de aangesloten coaches: zij helpen je met alles wat je tegen komt, ze leggen zaken uit, stellen je gerust en stimuleren je waar nodig.

 

Ik zeg vaak tegen cliënten: ik wou dat ik een toverstaf had, waarmee ik jou van al je problemen kon verlossen. Helaas of misschien juist wel ‘gelukkig maar’ is de werkelijkheid dat je het toch echt zelf moet doen. Het grote voordeel van de doe-het-zelf-aanpak, is dat de winst echt door jou behaald wordt. Bovendien zorgt deze stap-voor-stap aanpak ervoor dat het resultaat wat je behaalt, ook duurzaam is. Door elke keer een nieuw inzicht op te doen, raak je er steeds meer mee verweven en zul je je nieuw ontwikkelde gewoonten niet zo snel meer kwijt raken.

 

En als je eenmaal op deze route (lees: zelfontdekkingstocht) naar geluk zit, dan helpen alle tips en adviezen die je kunt vinden in tijdschriften en artikelen, natuurlijk mee om nog meer uit je leven te halen. Ook op deze site besteden we regelmatig aandacht aan manieren om meer positiviteit te ervaren of je zelfvertrouwen op te vijzelen, maar beschouw alle tips en adviezen als een soort handreiking waarmee je nieuwe stappen kunt zetten. Het echte zware werk bestaat uit een gedegen aanpak die weliswaar veel inzet vergt, maar die enorm bevredigend zal zijn.

 

 

 

Positiviteit in 7 stappenGeplaatst door Frances van Dinther op 19 februari 2015.

Het hebben van aandacht voor positieve gevoelens werkt versterkend en helend op je gezondheid. Daar is inmiddels al veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Het oproepen van positiviteit heeft niet alleen op het moment zélf, een effect op je welbevinden, maar het werkt ook nog eens door op de lange termijn. Je zou het zo kunnen zien dat het regelmatig oproepen van posiviteit een soort van ‘matrasje’ legt tegen de negativiteit. Dat betekent absoluut niet dat je geen negatieve zaken meer ervaart, maar het betekent wel dat het minder hard binnen komt én dat je er sneller weer ‘uit’ komt.

 

Thema’s als positiviteit, geluk en welbevinden, passeren op deze website regelmatig de revue, want het mooie is: het is gewoon aan te leren!! In de training Uit je hoofd, is zelfs een hele module gewijd aan het thema positiviteit. En natuurlijk is het zo dat de ene persoon van nature meer open staat voor positieve ervaringen dan de ander, maar het feit blijft dat je er zélf wel degelijk invloed op hebt. Vergelijk het met het opbouwen van je conditie: we starten allemaal met een andere basis, dat heet aanleg, maar door met regelmatig te oefenen gaat bij iedereen die basisconditie omhoog. Zo werkt het ook met positiviteit. Dus wat let je?

 

Wil je direct aan de slag? Dan zijn dit alvast 7 korte tips om positiviteit direct vorm te geven in je eigen leven:
 

1. Wees dankbaar voor kleine dingen

2. Steek tijd en energie in anderen

3. Toon interesse in de ander

4. Omring jezelf met positieve mensen

5. Luister niet naar demotiverende meningen

6. Wees vergevensgezind

7. Glimlach eens wat vaker

 

Hoe je deze tips op een praktische manier vorm geeft, lees je in het uitgebreide artikel. Voor de betreffende website, klik op de bronvermelding.

 

Bron: De Morgen

Meer artikelen