Laat ik maar met de deur in huis vallen: simpele tips en trucs bestaan helaas niet!
Natuurlijk zijn er rijtjes, regels, adviezen die je kunnen helpen op je pad naar meer beleving, bezieling en geluk, maar de route naar geluk zul je zélf moeten afleggen en deze route is lang, vraagt moed en soms uitermate vervelend. Het even skippen van lastige emoties lukt daarbij helaas niet. Net zoals ik in mijn vorige artikel benoemde, zijn jouw negatieve emoties erg zinvol, ze vertellen je namelijk iets over jouzelf. Maar je zult eerst goed moeten luisteren om de waarde ervan te onderkennen.
En wil je dus echt een zinvol en bevredigend leven vol geluk en verbondenheid opbouwen, dan zul je moeten kijken naar datgene wat je in de weg staat. Daarmee bedoel ik: kijken naar datgene wat er achter jouw negatieve emoties zit. Als je je eigen angsten, gevoelens van schaamte en kwetsbaarheid onder ogen ziet, wat hebben zij jou dan te vertellen? Wat maakt je zo beschaamd? Welke gedachten liggen daaraan ten grondslag?
Uit deze redenering blijkt al dat de route naar geluk er eentje is waarbij je éérst met een lampje gaat kijken naar wat jou dwars zit, wat je tegenhoudt in dit leven. Als je daar je antwoorden op kunt vinden, dan pas kun je verder lopen en een nieuwe richting uitproberen.
Met behulp van onze training helpen we mensen dit pad te verkennen. Het gaat erom dat je jezelf echt leert kennen: met alle ‘verboden’ emoties die je bij je draagt: schaamte, jaloezie, schuld, boosheid. Geen emoties waar we vaak of graag over praten, maar wél emoties die we allemaal kennen en die jou kunnen helpen om jezelf te leren kennen, als je ze tenminste wilt bekijken. Ook in de training ‘Uit je hoofd’, ligt de focus op ‘zelf-ontdekking’ en leg je een pad af dat diverse hobbels en hindernissen kent. Je kunt echter altijd een beroep doen op de aangesloten coaches: zij helpen je met alles wat je tegen komt, ze leggen zaken uit, stellen je gerust en stimuleren je waar nodig.
Ik zeg vaak tegen cliënten: ik wou dat ik een toverstaf had, waarmee ik jou van al je problemen kon verlossen. Helaas of misschien juist wel ‘gelukkig maar’ is de werkelijkheid dat je het toch echt zelf moet doen. Het grote voordeel van de doe-het-zelf-aanpak, is dat de winst echt door jou behaald wordt. Bovendien zorgt deze stap-voor-stap aanpak ervoor dat het resultaat wat je behaalt, ook duurzaam is. Door elke keer een nieuw inzicht op te doen, raak je er steeds meer mee verweven en zul je je nieuw ontwikkelde gewoonten niet zo snel meer kwijt raken.
En als je eenmaal op deze route (lees: zelfontdekkingstocht) naar geluk zit, dan helpen alle tips en adviezen die je kunt vinden in tijdschriften en artikelen, natuurlijk mee om nog meer uit je leven te halen. Ook op deze site besteden we regelmatig aandacht aan manieren om meer positiviteit te ervaren of je zelfvertrouwen op te vijzelen, maar beschouw alle tips en adviezen als een soort handreiking waarmee je nieuwe stappen kunt zetten. Het echte zware werk bestaat uit een gedegen aanpak die weliswaar veel inzet vergt, maar die enorm bevredigend zal zijn.